De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag aangekondigd dat de Verenigde Staten nieuwe importheffingen gaat opleggen voor staal en aluminium. Hij wil importtarieven opleggen van 25 procent voor staal en 10 procent voor aluminium.

Hoewel de Europese Unie een significant deel van haar staal naar de VS exporteert, heeft de Nederlandse staalindustrie relatief weinig last van de aangekondigde heffingen. Dit komt doordat Nederland relatief weinig staal naar de VS exporteert.

De heffing van Trump zou onder meer staalproducenten in Duitsland flink treffen. Tegelijk krijgen afnemers van staal in de Europese industrie mogelijk te maken met lagere inkoopprijzen. Als Europese producenten minder staal en aluminium in de VS kwijt kunnen, moeten ze het ergens anders kwijt, stellen economen van ING. “Maar er is nog veel onduidelijk.”


Uit cijfers van de Europese staalassociatie Eurofer blijkt dat de EU de laatste jaren meer staal is gaan importeren.


De export naar landen buiten de EU is de afgelopen jaren juist aan het dalen.


De EU is voor de staalimport niet afhankelijk van de VS, maar haalt wel veel staal uit China en Rusland.


Voor de export van Europees staal is de VS wel een belangrijke handelspartner: 17 procent van de 'flat products' (balken) en 9 procent van de 'long products' (staven) gaat naar de VS.


De VS importeert vooral staal uit Canada en Brazilië. Duitsland staat als voornaamste EU-land op de achtste plaats.
Infographic: Where the U.S. Gets its Steel | Statista

 Handelsoorlog met de VS

Nederlandse bedrijven exporteren relatief weinig naar de Verenigde Staten. Gevolgen van de Amerikaanse importheffingen zal Nederland vermoedelijk pas ondervinden in geval van een handelsoorlog, meldt Politico.

Volgens die website is het grootste probleem voor de EU niet zozeer de directe relatie met de VS, maar het gevaar dat Aziatische staalproducenten staal gaan dumpen in Europa.

De EU moet in dat geval beslissen of Europa zelf ook hogere importtarieven gaat opleggen om de eigen staalindustrie te beschermen. Daarmee kan een kettingreactie ontstaan van wederzijdse importheffingen. Zo'n handelsoorlog "zal de wereldeconomie geen goed doen. Nederland is een open economie, dus wij merken daar relatief veel van", stelt sectoreconoom Casper Burgering van ABN AMRO.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie kondigde al aan dat Europa scherp zal reageren. Wat die reactie precies behelst, is nog niet duidelijk. Ook China hintte al op een reactie, bijvoorbeeld door importheffingen op Amerikaanse sojabonen in te stellen.

De EU is zelf overigens zeer ervaren in het  invoeren van staalimportheffingen. Vorige maand verhoogde de Europese Unie de heffingen voor de invoer van corrosiebestendig staal uit China, volgens het FD de 53ste maatregel die Europa treft om de Europese staalindustrie te beschermen tegen oneerlijke concurrentie.

"Handelsoorlog kan goed zijn"

Via Twitter stelde Donald Trump vrijdag dat een handelsoorlog goed is, als een land miljarden verliest in zijn handel met andere landen:

"Als een land (VS) vele miljarden dollars verliest in handel met vrijwel elk land waarmee het zaken doet, dan zijn handelsoorlogen goed en gemakkelijk te winnen. Bijvoorbeeld, als we 100 miljard dollar verliezen met een bepaald land en zij ons uittesten, handel niet meer, de overwinning zal groot zijn. Het is makkelijk!"

Het in Amsterdam genoteerde ArcelorMittal, 's werelds grootste staalfabrikant, liet zich diplomatiek uit over Trumps importheffingen. Volgens het bedrijf hebben overheden legitieme redenen om hard op te treden tegen oneerlijke handelspraktijken, gelet  op de flinke overcapaciteit in de staalindustrie.

Arcelor benadrukt echter dat het van groot belang is dat staalproducerende landen met elkaar samenwerken om tot een echt duurzame staalsector te komen.

LEES OOK: Dit is het meest acute gevaar van Trumps importheffing: wat te doen als China staal gaat dumpen in Europa?